User Tag List

Results 1 to 12 of 12

Thread: Phone Heating up and battery reducing drastically when Using Earphone/Headphones

  1. #1
    Member
    • TheNutKicker's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intergated
      • CPU:
      • Intel Core 2 Duo T6500
      • RAM:
      • 4GB DDR2
      • Hard Drive:
      • 320 GB 5400 RPM
      • Graphics Card:
      • ATI Mobility Radeon 4650 1GB
      • Display:
      • 1600x900
      • Mouse:
      • Keypad
      • USB Devices:
      • 4GB Flash Drive,1GB Flash Drive
      • Operating System:
      • Genuine Vista 64 Bit
      • Comment:
      • A Medium End Laptop,Nuff said
      • ISP:
      • Banglalion
      • Download Speed:
      • 60
      • Upload Speed:
      • 10
      • Console:
      • 138
    TheNutKicker's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,331

    Unhappy Phone Heating up and battery reducing drastically when Using Earphone/Headphones

    Hello guys i use a htc inspire, and when i plug in my earphone(i have tested using 2 earphones so far), the phone heats up very fast from 34 to 43 C in about 5 minutes and the battery drains dramatically from 100-90 in 5 minutes or so which is a real headache for me since i can't listen to songs and videos using earphone, so i'm asking you guys for your expert help and can this phone be repaired here.

  2. #2
    Member
    • Metal's Gadgets
      • Motherboard:
      • GIGABYTE [ GA-EP43-UD3L ]
      • CPU:
      • INTEL(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9505 @ 2.83Ghz
      • RAM:
      • APACER 4GB DDR2
      • Hard Drive:
      • SAMSUNG 750GB
      • Graphics Card:
      • NVDIA GeForce 9500 GT
      • Display:
      • Dell E178WFP
      • Sound Card:
      • CREATIVE Sound Blaster 5:1
      • Speakers/HPs:
      • COSONIC CD-779MV
      • Keyboard:
      • A4Tech KR-83 USB [Black]
      • Mouse:
      • A4Tech OP-620D
      • Power Supply:
      • ASUS P-50GA
      • Optical Drive:
      • ASUS DRW 24B1ST
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate
      • ISP:
      • ISPROS Limited
    Metal's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Chittagong
    Posts
    343

    Default

    @TheNutKicker have you ever tried rooting your android to upgrade OS or launcher ? If so I think it is some software problem I am afraid if you messed up with process to follow.

    if not

    then it is hardware problem you have to take it to a expert.
    =====================================================
    Power is not only what you have but what the enemy thinks you have.
    =====================================================

  3. #3
    Global Moderator
    • Codex's Gadgets
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77-V
      • CPU:
      • Intel Core i7 3770k
      • RAM:
      • G.Skill Sniper 2x8G (9-9-9-24 Kits)
      • Hard Drive:
      • Samsung 850 PRO 256G SSD, Geil 512G SSD, HDDs: 2TBx1, 1TBx1, 500Gx1, 165Gx1
      • Graphics Card:
      • Sapphire R9 280x (Dual-x edition)
      • Display:
      • Triple monitors: Samsung S24300B + Dell E2210 x2
      • Sound Card:
      • CEntrance DACport Slim
      • Speakers/HPs:
      • Sennheiser HD598 / FLC 8s
      • Keyboard:
      • Thermaltek Challenger Pro
      • Mouse:
      • Logitech MX Master w/ Razer Goliathus Mid.
      • Controller:
      • Don't have one
      • Power Supply:
      • Inwin 750 watts w/ 80+ Bronze Certification
      • Optical Drive:
      • Asus DRW24B3ST
      • USB Devices:
      • 2TB Seagate External USB 3.0 drive
      • UPS:
      • Mercury 1.2KVA
      • Operating System:
      • Genuine Windows 10 Pro
      • Benchmark Scores:
      • Over nine thousand!
      • Comment:
      • ISP:
      • AntBD + AmberIT Dual Homed
      • Download Speed:
      • ~ 1200 KB/s
      • Upload Speed:
      • ~ 1200 KB/s

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Under your bed.
    Posts
    7,983

    Default

    Looks like a classic shorting issue on the headphone port, honestly.

    But who knows, could be a software one too.

  4. #4
    Member
    • TheNutKicker's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intergated
      • CPU:
      • Intel Core 2 Duo T6500
      • RAM:
      • 4GB DDR2
      • Hard Drive:
      • 320 GB 5400 RPM
      • Graphics Card:
      • ATI Mobility Radeon 4650 1GB
      • Display:
      • 1600x900
      • Mouse:
      • Keypad
      • USB Devices:
      • 4GB Flash Drive,1GB Flash Drive
      • Operating System:
      • Genuine Vista 64 Bit
      • Comment:
      • A Medium End Laptop,Nuff said
      • ISP:
      • Banglalion
      • Download Speed:
      • 60
      • Upload Speed:
      • 10
      • Console:
      • 138
    TheNutKicker's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,331

    Default

    Quote Originally Posted by Metal View Post
    @TheNutKicker have you ever tried rooting your android to upgrade OS or launcher ? If so I think it is some software problem I am afraid if you messed up with process to follow.

    if not

    then it is hardware problem you have to take it to a expert.
    Metal bhai i wish i had rooted it but i have not even thought about it so no , and who do you mean by expert.

    @Asif 11 ami buchi na ki mane 'mob' ar root to kore nai.
    Last edited by TheNutKicker; April 8th, 2013 at 00:10.

  5. #5
    Forum Staff
    • aayman's Gadgets
      • Motherboard:
      • MSI X370 Gaming Pro
      • CPU:
      • Ryzen 1700 @3.7GHz (H100i v2)
      • RAM:
      • 2x8GB Trident Z 3600Mhz
      • Hard Drive:
      • 960 EVO 250GB + SanDisk SSDX 960GB + 1TB WD Black
      • Graphics Card:
      • EVGA 1070 FTW
      • Display:
      • ASUS PG279Q + Dell U2312HM
      • Sound Card:
      • Creative Sound Blaster Zx
      • Speakers/HPs:
      • Sennheiser PC350SE + Phillips SPH9500
      • Keyboard:
      • CM QuickFire Stealth
      • Mouse:
      • FinalMouse Scream One | Logitech G403
      • Controller:
      • Steam Controller
      • Power Supply:
      • Corsair AX850
      • Operating System:
      • Windows 10 1703
      • ISP:
      • AmberIT
    aayman's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    13,791

    Default

    Do you have any equalizer settings in place?

  6. #6
    Member
    • emroz_2272's Gadgets
      • Motherboard:
      • Asus P8P67 Pro (B3, Rev 3.0)
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K (Turbo @4.5 GHz) // CM Hyper 212+ (Push-Pull: CM XtraFlo 120mm x 2)
      • RAM:
      • G.Skill Ripjaws X DDR3 1600MHz 9-9-9-24 (2x4GB)
      • Hard Drive:
      • Crucial MX100 256GB // Samsung F1 500GB // Toshiba 3 TB // HGST Touro 1 TB
      • Graphics Card:
      • Gigabyte GTX 980Ti Gaming G1
      • Display:
      • Viewsonic VX2270S 21.5+Asus VE247 23.6+Viewsonic VX2270S 21.5 5760x1080 Surround
      • Sound Card:
      • Xonar STX
      • Speakers/HPs:
      • Microlab Solo 7C // Panasonic HTF 600
      • Keyboard:
      • Microsoft Sidewinder X4
      • Mouse:
      • Bloody V3 // SteelSeries QcK Heavy
      • Controller:
      • Generic
      • Power Supply:
      • XFX Black Edition 750W // Seasonic S12II 620W (Backup) // CM HAF 912 Advanced
      • Optical Drive:
      • Samsung 24x DVD-RW
      • USB Devices:
      • Vantec Nexstar USB 3.0 External 2.5/3.5 Dock
      • UPS:
      • Acme 1000VA
      • Operating System:
      • Windows 10 Professional x64
      • Benchmark Scores:
      • Not into benchmarking!
      • Comment:
      • Makes me delirious! :) :p
      • ISP:
      • Agni Online 3/6 Mbps
    emroz_2272's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Gulshan, Dhaka
    Posts
    1,278

    Default

    Did u put extra pressure while connecting the earphones? Codex may be right.

  7. #7
    Member
    • TheNutKicker's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intergated
      • CPU:
      • Intel Core 2 Duo T6500
      • RAM:
      • 4GB DDR2
      • Hard Drive:
      • 320 GB 5400 RPM
      • Graphics Card:
      • ATI Mobility Radeon 4650 1GB
      • Display:
      • 1600x900
      • Mouse:
      • Keypad
      • USB Devices:
      • 4GB Flash Drive,1GB Flash Drive
      • Operating System:
      • Genuine Vista 64 Bit
      • Comment:
      • A Medium End Laptop,Nuff said
      • ISP:
      • Banglalion
      • Download Speed:
      • 60
      • Upload Speed:
      • 10
      • Console:
      • 138
    TheNutKicker's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,331

    Default

    Quote Originally Posted by aayman View Post
    Do you have any equalizer settings in place?
    No equalizer no nothing. i've factory reset more than 3 times to no avail and the phone also heats up when i talk to someone more than 10-20 minutes without earphones

  8. #8
    Forum Staff
    • aayman's Gadgets
      • Motherboard:
      • MSI X370 Gaming Pro
      • CPU:
      • Ryzen 1700 @3.7GHz (H100i v2)
      • RAM:
      • 2x8GB Trident Z 3600Mhz
      • Hard Drive:
      • 960 EVO 250GB + SanDisk SSDX 960GB + 1TB WD Black
      • Graphics Card:
      • EVGA 1070 FTW
      • Display:
      • ASUS PG279Q + Dell U2312HM
      • Sound Card:
      • Creative Sound Blaster Zx
      • Speakers/HPs:
      • Sennheiser PC350SE + Phillips SPH9500
      • Keyboard:
      • CM QuickFire Stealth
      • Mouse:
      • FinalMouse Scream One | Logitech G403
      • Controller:
      • Steam Controller
      • Power Supply:
      • Corsair AX850
      • Operating System:
      • Windows 10 1703
      • ISP:
      • AmberIT
    aayman's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    13,791

    Default

    Quote Originally Posted by TheNutKicker View Post
    No equalizer no nothing. i've factory reset more than 3 times to no avail and the phone also heats up when i talk to someone more than 10-20 minutes without earphones
    So that rules out the DAC and the HP port. How hot is it when talking? Uncomfortable to touch? Phones will heat up when talking so need to know if it's within normal range.

  9. #9
    Member
    • TheNutKicker's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intergated
      • CPU:
      • Intel Core 2 Duo T6500
      • RAM:
      • 4GB DDR2
      • Hard Drive:
      • 320 GB 5400 RPM
      • Graphics Card:
      • ATI Mobility Radeon 4650 1GB
      • Display:
      • 1600x900
      • Mouse:
      • Keypad
      • USB Devices:
      • 4GB Flash Drive,1GB Flash Drive
      • Operating System:
      • Genuine Vista 64 Bit
      • Comment:
      • A Medium End Laptop,Nuff said
      • ISP:
      • Banglalion
      • Download Speed:
      • 60
      • Upload Speed:
      • 10
      • Console:
      • 138
    TheNutKicker's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,331

    Default

    Quote Originally Posted by aayman View Post
    So that rules out the DAC and the HP port. How hot is it when talking? Uncomfortable to touch? Phones will heat up when talking so need to know if it's within normal range.
    It went up to about 43 C after 20 minutes of talking with a friend.

    - - - Updated - - -

    I've deduced that maybe it could be my battery , but I've got no idea where to buy or test one(same one as the desire he)

  10. #10
    Member
    • TheNutKicker's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intergated
      • CPU:
      • Intel Core 2 Duo T6500
      • RAM:
      • 4GB DDR2
      • Hard Drive:
      • 320 GB 5400 RPM
      • Graphics Card:
      • ATI Mobility Radeon 4650 1GB
      • Display:
      • 1600x900
      • Mouse:
      • Keypad
      • USB Devices:
      • 4GB Flash Drive,1GB Flash Drive
      • Operating System:
      • Genuine Vista 64 Bit
      • Comment:
      • A Medium End Laptop,Nuff said
      • ISP:
      • Banglalion
      • Download Speed:
      • 60
      • Upload Speed:
      • 10
      • Console:
      • 138
    TheNutKicker's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,331

    Default

    Problem still persisting,phones heats up to 43c in 5 minutes while talking and for every minute 2% of battery is depleted while also talking.

  11. #11
    Member
    • mr_08's Gadgets
      • Motherboard:
      • Asus B75M+ || Gigabyte G41m combo
      • CPU:
      • Intel core i5 2500k @3.3ghz cooled by the CM V6GT || Intel dual core e5500 @4ghz with TT V1AX cooler
      • RAM:
      • Gskill RIPJAWS X SERIES 4gbx2 @ 1600mhz || adata xpg 2x2gb @1333mhz 7-7-7-20
      • Hard Drive:
      • samsung f3 500gb || wd 1tb , samsung 250gb
      • Graphics Card:
      • Sapphire 7970 OC 3GB w/ BOOST || Gigabyte 8800gts 512mb
      • Display:
      • Sony Bravia KDL42W700B || Samsung P2350, Samsung T190
      • Sound Card:
      • integrated
      • Speakers/HPs:
      • Genius G500v || cosonic headphone
      • Keyboard:
      • cm devastator mb24 , a4tech x7 g800 , logitech k260|| a4tech x7 g500,a4tech KB 28g
      • Mouse:
      • cm devastator ms2k , a4tech x7 X710 || a4tech office mouse, logitech m210
      • Controller:
      • logitech g13,logitech rp2,xbox 360 wireless controller,generic usb x 3
      • Power Supply:
      • xfx pro series 650w || delux 450w
      • Optical Drive:
      • liteon 24x w/ LT || asus dvd rw
      • USB Devices:
      • Transcend 16gb USB 3.0 || Transcend 16gb usb 2.0
      • UPS:
      • Apollo 1200va || Powerguard 650va
      • Operating System:
      • win7 ultimate sp1 || xp sp3
      • Comment:
      • alhamdulillah!duitai chole,kharap na :D
      • ISP:
      • Itbasebd || qubee
      • Download Speed:
      • 8mb || 4 mb
      • Upload Speed:
      • 8mb || 2mb

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    dhaka
    Posts
    4,041

    Default

    circuit short hoe gese most probably.btw you could use cpuspy to see if theres any rogue app or something like that which is causing the heat [if at all it has anything to do with apps]
    ami chhoto amake marbenna.-_- shob _ buira_gamer_

  12. #12
    Member
    • Fox Mulder's Gadgets
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-Z77-D3H Rev 1.1 (Currently dead) | Intel DH55TC
      • CPU:
      • Core i5 3470 @ 3.8 Ghz (Currently not used) | intel Core i7 860 @ 3.3 GHz
      • RAM:
      • Corsair Vengeance 1600 MHz 2x4GB
      • Hard Drive:
      • Western Digital Blue 1 Terrabyte
      • Graphics Card:
      • Sapphire HD 7950 Vapor-X OC With Boost 3GB GDDR5 || Gigabyte GTX 680 Windforce 4GB
      • Display:
      • Philips 191EL 19" LED @77 Hz
      • Sound Card:
      • Creative Sound Blaster Live! 24 Bit
      • Keyboard:
      • Corsair K70 RGB
      • Mouse:
      • A4Tech 2X Click
      • Power Supply:
      • Thermaltake Smart 650W Modular
      • Optical Drive:
      • Samsung DVD Writer
      • UPS:
      • Spark Power (!) 1200VA
      • Operating System:
      • Windows 10 Build 10162
      • Comment:
      • It gets the job done!
      • ISP:
      • BracNet
      • Download Speed:
      • 1 Mbps
      • Upload Speed:
      • 1 Mbps
    Fox Mulder's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    I don't live in a city.
    Posts
    5,182

    Default

    Sounds like the PCB is defective, but could be a battery issue as well, before trying anything else, try a different battery.

Similar Threads

  1. Reducing eye power
    By Cpt.Mactavish in forum Miscellaneous Topics
    Replies: 47
    Last Post: January 30th, 2013, 07:44
  2. Sale (Used) Two 7.5A UPS Battery is up for sale (Sealed Lead Acid Battery)
    By minitt in forum Shop - Gadgets
    Replies: 25
    Last Post: April 21st, 2012, 23:00
  3. C drive space reduced drastically/reducing automatically
    By gamefreak in forum Technical Support
    Replies: 19
    Last Post: January 31st, 2012, 00:34
  4. heating solution
    By йЦммєя³¹ in forum Technical Support
    Replies: 0
    Last Post: May 29th, 2009, 16:23
  5. Need Heating Solution
    By GTracer in forum Technical Support
    Replies: 12
    Last Post: April 23rd, 2009, 03:45

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Page generated in 0.22605 seconds with 14 queries.