User Tag List

Results 1 to 10 of 10

Thread: Slow boot up after installing GPU

  1. #1
    Member
    • Shawon191's Gadgets
      • Motherboard:
      • Gigabyte H-61
      • CPU:
      • Intel Core i5 3570s 3.1 GHz
      • RAM:
      • Corsair XMS3 4 GB DDR3 1600
      • Hard Drive:
      • Hitachi 1 TB
      • Graphics Card:
      • GTX 660
      • Display:
      • Asus VX229H
      • Sound Card:
      • Onboard
      • Speakers/HPs:
      • Microlab M223
      • Keyboard:
      • Tt eSPORTS Knucker
      • Mouse:
      • SteelSeries Rival
      • Controller:
      • Logitech F310
      • Power Supply:
      • Thermaltake TR2 500W
      • UPS:
      • Power Tree 1250VA
      • Operating System:
      • Windows 7
      • ISP:
      • Aamra Technologies
      • Download Speed:
      • 4 mbps
      • Upload Speed:
      • 3 mbps
    Shawon191's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,019

    Default Slow boot up after installing GPU

    I recently purchased a 2nd hand GTX 660 and after installing it in my system my PC takes ~2 minutes before the OS boot screen comes(the screen hangs onto the initial motherboard screen)

    Is it a problem of the motherboard? I tried to update the BIOS but the mobo fails to download it.

  2. #2
    Member
    • redwan hasan's Gadgets
      • Motherboard:
      • Asrock B75 Pro-3 M
      • CPU:
      • Intel Core i7 2600 + CM Hyper 412S
      • RAM:
      • Transcend 1333MHz 16GB (4GB*4)
      • Hard Drive:
      • WD 2TB 6Gb/s, Hitachi 1TB 3Gb/s, Samsung 320GB 3Gb/s
      • Graphics Card:
      • MSI GTX660OC 2GB
      • Display:
      • Asus MX239H
      • Sound Card:
      • Built in Realtek ALC892
      • Speakers/HPs:
      • Creative Inspire 2400 2:1, Skullcandy 50/50
      • Keyboard:
      • A4Tech KBS21
      • Mouse:
      • A4tech X7
      • Controller:
      • Generic XBOX Clone
      • Power Supply:
      • Corsair CX750
      • Optical Drive:
      • Asus DRW 24 B3ST
      • UPS:
      • Power Gaurd 1200VA
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64bit. Ubuntu 14.10 x64
      • Comment:
      • Waiting on new system.
      • ISP:
      • Link3 5Mbps
    redwan hasan's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Dhaka
    Posts
    2,748

    Default

    Quote Originally Posted by Shawon191 View Post
    I recently purchased a 2nd hand GTX 660 and after installing it in my system my PC takes ~2 minutes before the OS boot screen comes(the screen hangs onto the initial motherboard screen)

    Is it a problem of the motherboard? I tried to update the BIOS but the mobo fails to download it.
    And if you unplug it system just boots up fine?

  3. #3
    Member
    • Shawon191's Gadgets
      • Motherboard:
      • Gigabyte H-61
      • CPU:
      • Intel Core i5 3570s 3.1 GHz
      • RAM:
      • Corsair XMS3 4 GB DDR3 1600
      • Hard Drive:
      • Hitachi 1 TB
      • Graphics Card:
      • GTX 660
      • Display:
      • Asus VX229H
      • Sound Card:
      • Onboard
      • Speakers/HPs:
      • Microlab M223
      • Keyboard:
      • Tt eSPORTS Knucker
      • Mouse:
      • SteelSeries Rival
      • Controller:
      • Logitech F310
      • Power Supply:
      • Thermaltake TR2 500W
      • UPS:
      • Power Tree 1250VA
      • Operating System:
      • Windows 7
      • ISP:
      • Aamra Technologies
      • Download Speed:
      • 4 mbps
      • Upload Speed:
      • 3 mbps
    Shawon191's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,019

    Default

    Quote Originally Posted by redwan hasan View Post
    And if you unplug it system just boots up fine?
    Yeah..

  4. #4
    Member
    • redwan hasan's Gadgets
      • Motherboard:
      • Asrock B75 Pro-3 M
      • CPU:
      • Intel Core i7 2600 + CM Hyper 412S
      • RAM:
      • Transcend 1333MHz 16GB (4GB*4)
      • Hard Drive:
      • WD 2TB 6Gb/s, Hitachi 1TB 3Gb/s, Samsung 320GB 3Gb/s
      • Graphics Card:
      • MSI GTX660OC 2GB
      • Display:
      • Asus MX239H
      • Sound Card:
      • Built in Realtek ALC892
      • Speakers/HPs:
      • Creative Inspire 2400 2:1, Skullcandy 50/50
      • Keyboard:
      • A4Tech KBS21
      • Mouse:
      • A4tech X7
      • Controller:
      • Generic XBOX Clone
      • Power Supply:
      • Corsair CX750
      • Optical Drive:
      • Asus DRW 24 B3ST
      • UPS:
      • Power Gaurd 1200VA
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64bit. Ubuntu 14.10 x64
      • Comment:
      • Waiting on new system.
      • ISP:
      • Link3 5Mbps
    redwan hasan's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Dhaka
    Posts
    2,748

    Default

    Quote Originally Posted by Shawon191 View Post
    Yeah..
    Do you have UEFI or traditional BIOS?

  5. #5
    Member
    • Shawon191's Gadgets
      • Motherboard:
      • Gigabyte H-61
      • CPU:
      • Intel Core i5 3570s 3.1 GHz
      • RAM:
      • Corsair XMS3 4 GB DDR3 1600
      • Hard Drive:
      • Hitachi 1 TB
      • Graphics Card:
      • GTX 660
      • Display:
      • Asus VX229H
      • Sound Card:
      • Onboard
      • Speakers/HPs:
      • Microlab M223
      • Keyboard:
      • Tt eSPORTS Knucker
      • Mouse:
      • SteelSeries Rival
      • Controller:
      • Logitech F310
      • Power Supply:
      • Thermaltake TR2 500W
      • UPS:
      • Power Tree 1250VA
      • Operating System:
      • Windows 7
      • ISP:
      • Aamra Technologies
      • Download Speed:
      • 4 mbps
      • Upload Speed:
      • 3 mbps
    Shawon191's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,019

    Default

    Quote Originally Posted by redwan hasan View Post
    Do you have UEFI or traditional BIOS?
    UEFI. Gigabyte h61

    - - - Updated - - -



    Here @redwan hasan

  6. #6
    Member
    • Sybaris Caesar's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intel DH61WW B3 Rev.
      • CPU:
      • Intel Core i5 2400 3.10 Ghz
      • RAM:
      • Kingston KVR1333D3N9/4G 4GB DDR3 1333 Mhz
      • Hard Drive:
      • Seagate Barracuda 7200.12 1TB 7200 RPM
      • Graphics Card:
      • Leadtek Winfast GTX 560 ti 1GB GDDR5 822/1644/4008
      • Sound Card:
      • Onboard
      • Keyboard:
      • Thermaltake Commander
      • Mouse:
      • Logitech G402
      • Controller:
      • Original Xbox 360 Wireless
      • Power Supply:
      • Cooler Master G550M
      • Optical Drive:
      • Samsung SH222 22x DVD Writer
      • UPS:
      • Orlando 800va(packet e lekha apollo)
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro x64
      • Upload Speed:
      • ∞
    Sybaris Caesar's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Nowy Warsaw
    Posts
    3,934

    Default

    Try turning off GPU's POST. Different motherboards have different options to disable it. Find yours.
    My probable next build: Qisan MagicForce 68 (Outemu switch) / Teamwolf Zhuque+ 87 TKL (Outemu) / Monoprice Select series full size (Outemu/Gateron) / Drevo Gramr 84 TKL (Outemu) • Logitech G102 Prodigy • Deepcool Dukase V3 / Thermaltake Versa U21 • Superlux HD 681 • Creative Sound Blaster E1 • LG 22MP68VQ • SteelSeries QcK • Generic executive chair • others TBA

    djrock please don't bother me. You are in my ignore list so I don't have to see literal poop.

  7. #7
    Member
    • Shawon191's Gadgets
      • Motherboard:
      • Gigabyte H-61
      • CPU:
      • Intel Core i5 3570s 3.1 GHz
      • RAM:
      • Corsair XMS3 4 GB DDR3 1600
      • Hard Drive:
      • Hitachi 1 TB
      • Graphics Card:
      • GTX 660
      • Display:
      • Asus VX229H
      • Sound Card:
      • Onboard
      • Speakers/HPs:
      • Microlab M223
      • Keyboard:
      • Tt eSPORTS Knucker
      • Mouse:
      • SteelSeries Rival
      • Controller:
      • Logitech F310
      • Power Supply:
      • Thermaltake TR2 500W
      • UPS:
      • Power Tree 1250VA
      • Operating System:
      • Windows 7
      • ISP:
      • Aamra Technologies
      • Download Speed:
      • 4 mbps
      • Upload Speed:
      • 3 mbps
    Shawon191's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    Dhaka
    Posts
    1,019

    Default

    Quote Originally Posted by Sybaris Caesar View Post
    Try turning off GPU's POST. Different motherboards have different options to disable it. Find yours.
    What is POST? Can you help me find the option?

  8. #8

    Default

    Quote Originally Posted by Shawon191 View Post
    What is POST? Can you help me find the option?
    Post means Power on self test ,post is a diagnostic program to check your hardware

  9. #9
    Member
    • Sybaris Caesar's Gadgets
      • Motherboard:
      • Intel DH61WW B3 Rev.
      • CPU:
      • Intel Core i5 2400 3.10 Ghz
      • RAM:
      • Kingston KVR1333D3N9/4G 4GB DDR3 1333 Mhz
      • Hard Drive:
      • Seagate Barracuda 7200.12 1TB 7200 RPM
      • Graphics Card:
      • Leadtek Winfast GTX 560 ti 1GB GDDR5 822/1644/4008
      • Sound Card:
      • Onboard
      • Keyboard:
      • Thermaltake Commander
      • Mouse:
      • Logitech G402
      • Controller:
      • Original Xbox 360 Wireless
      • Power Supply:
      • Cooler Master G550M
      • Optical Drive:
      • Samsung SH222 22x DVD Writer
      • UPS:
      • Orlando 800va(packet e lekha apollo)
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro x64
      • Upload Speed:
      • ∞
    Sybaris Caesar's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Nowy Warsaw
    Posts
    3,934

    Default

    Quote Originally Posted by Shawon191 View Post
    What is POST? Can you help me find the option?
    Oi je black screen e while font e bichir moddhe ki ki baal ase dekhaina oita. Jemon amarta dekhay
    gtx 560 ti
    1024 mb
    chip version na ki jani
    etc. etc.
    My probable next build: Qisan MagicForce 68 (Outemu switch) / Teamwolf Zhuque+ 87 TKL (Outemu) / Monoprice Select series full size (Outemu/Gateron) / Drevo Gramr 84 TKL (Outemu) • Logitech G102 Prodigy • Deepcool Dukase V3 / Thermaltake Versa U21 • Superlux HD 681 • Creative Sound Blaster E1 • LG 22MP68VQ • SteelSeries QcK • Generic executive chair • others TBA

    djrock please don't bother me. You are in my ignore list so I don't have to see literal poop.

  10. #10
    Member
    • redwan hasan's Gadgets
      • Motherboard:
      • Asrock B75 Pro-3 M
      • CPU:
      • Intel Core i7 2600 + CM Hyper 412S
      • RAM:
      • Transcend 1333MHz 16GB (4GB*4)
      • Hard Drive:
      • WD 2TB 6Gb/s, Hitachi 1TB 3Gb/s, Samsung 320GB 3Gb/s
      • Graphics Card:
      • MSI GTX660OC 2GB
      • Display:
      • Asus MX239H
      • Sound Card:
      • Built in Realtek ALC892
      • Speakers/HPs:
      • Creative Inspire 2400 2:1, Skullcandy 50/50
      • Keyboard:
      • A4Tech KBS21
      • Mouse:
      • A4tech X7
      • Controller:
      • Generic XBOX Clone
      • Power Supply:
      • Corsair CX750
      • Optical Drive:
      • Asus DRW 24 B3ST
      • UPS:
      • Power Gaurd 1200VA
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64bit. Ubuntu 14.10 x64
      • Comment:
      • Waiting on new system.
      • ISP:
      • Link3 5Mbps
    redwan hasan's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Dhaka
    Posts
    2,748

    Default

    Quote Originally Posted by Shawon191 View Post
    UEFI. Gigabyte h61

    - - - Updated - - -



    Here @redwan hasan
    Select the Primary Graphics as PCI express and check again.

    - - - Updated - - -

    GTX660 is not an UEFI card, could be that issue, not sure though.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Page generated in 0.20515 seconds with 13 queries.